Musiikkikustantaja on säveltäjien ja sanoittajien tärkein kaupallinen kumppani.
Musiikkikustantajan ensisijainen tehtävä on edistää sävelteosten kaupallista käyttöä. Tämä tapahtuu pääasiassa seuraavin keinoin:
Kustantajat toimivat myös tekijöiden sparraajina, hankkivat heille erilaisia työtilaisuuksia sekä edistävät heidän uriaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi musiikkikustantaja hoitaa teoksiin liittyviä hallinnollisia tehtäviä, valvoo teosten käyttöä ja puolustaa teoksiin liittyviä oikeuksia.
Vientitoiminnassa kustantaja solmii alikustannussopimuksia, joiden perusteella paikallinen kustantaja vastaa edellä mainituista tehtävistä kansallisella tai laajemmalla alueella.
Tulonsa kustantaja saa osuutena teoksen lisensointi- ja myyntituloista. Teoston kautta tilitettävien teoskohtaisten korvausten osalta tekijöiden osuus tuloista on 2/3 ja kustantajan 1/3. Muiden tulojen osalta tavallisin jakosuhde on 50/50.
Musiikkikustannustoiminta on kehittynyt ja monipuolistunut markkinoiden muutosten myötä. Nuottien julkaisemisesta alkunsa saanut toiminta on ajan mittaan sopeutunut vastaamaan eri musiikin lajien ja liiketoiminnan tarpeita. Siinä missä taidemusiikin piirissä toiminta keskittyy edelleen nuotteihin, kevyen musiikin parissa on yleistynyt useiden eri tekijöiden yhteistyön edistäminen ja osallistuminen äänitteiden tuotantoon studioissa.