Kustannussopimuksen olennaisin sisältö on teoksen luovuttaminen kustannettavaksi, jolloin tekijä luovuttaa tietyt tekijänoikeutensa kustantajalle.
Kustannussopimukselle ei ole laissa määritelty määrämuotoa. Musiikinkustannusalalla on olemassa vakiintunut tapa laatia kirjalliset sopimukset. Tämä on molempien osapuolten etu.
Ns. housewriter- tai tallisopimuksella tekijä sitoutuu luovuttamaan tiettynä aikana valmistuvien teostensa kustannusoikeudet tietylle kustantajalle. Tämä ei kuitenkaan korvaa varsinaisia kustannussopimuksia.
Kustannussopimuksella tapahtuva tekijänoikeuden luovutus on luonteeltaan yksinomainen. Tällöin tekijä ei voi luovuttaa kustannusoikeutta samanaikaisesti kahdelle eri kustantajalle.
Sopimusta laadittaessa sovitaan, onko kustantajalla oikeus muuttaa teosta ja luovuttaa edelleen sopimuksen nojalla saamansa oikeudet. Ellei muuta ole sovittu, tekijänoikeuslaki määrää, että teoksen muuttamiseen ja edelleen luovuttamiseen vaaditaan tekijän suostumus. Laki mahdollistaa kuitenkin sen, että liikeyritykselle luovutettu kustannusoikeus voidaan luovuttaa koko liikeyrityksen tai sen kustannustoimintaa harjoittavan osaston luovutuksen yhteydessä.
Tekijänoikeuslaki sisältää monia kustannussopimusta koskevia määräyksiä, joita sovelletaan, elleivät osapuolet ole muuta sopineet. On suositeltavaa laatia sopimukset riittävän yksityiskohtaisiksi, elleivät osapuolet nimenomaan halua, että sovelletaan kulloinkin voimassa olevia säännöksiä.