Blogi

Musiikkikustantamisen vuosi 2023 maailmalla ja Suomessa

Musiikkikustantamisen vuosi 2023 maailmalla ja Suomessa

Kuva: Pexels/Rahul Pandit

Musiikkikustannustoiminnan globaali arvo ylitti vuonna 2023 ensimmäisen kerran yhdeksän miljardin dollarin rajan. Ala kasvoi edelleen merkittävästi: arvo nousi 10,9 % edellisvuoteen verrattuna. Suomessa yllettiin 3,6 %:n kasvuun Musiikkikustantajien jäsenistön piirissä.

Music & Copyright -lehden laskelmien mukaan musiikkikustantamisen kasvu globaalilla tasolla perustuu edelleen pääasiassa musiikin digitaalisesta käytöstä saatujen tulojen nousuun (+13,2 %). Korona-ajan jälkeisen ensimmäisen ”normaalin” vuoden aikana tulolähteiden keskinäiset suhteet pysyivät jokseenkin muuttumattomina.

Ylivoimaisesti suurimpana osa-alueena jatkoi digitaalinen musiikin käyttö, jonka osuus musiikkikustantajien kokonaistuloista ylitti ensimmäisen kerran 60 %:n rajan.

 

 

Yksittäisten kustannusyhtiöiden välisissä globaaleissa markkinaosuuksissa tapahtui vain pieniä muutoksia. Sony piti edelleen markkinajohtajan asemansa (24,9 %).

 

 

Major-yhtiöiden ja riippumattomien eli indie-yhtiöiden voimasuhteet kääntyivät jonkin verran (0,6 %) majoreiden eduksi. Niiden yhteenlaskettu osuus oli 60,4 % ja indien 39,4 %. Indeistä suurimpina pysyivät Kobalt ja BMG, joiden yhteenlaskettu osuus oli 13,2 %.

(EDIT 26.4.2024: Riippumattomien musiikkikustantajien järjestö IMPF julkaisi oman raporttinsa alan globaalista kehityksestä 26.4.2024.)

Suomen musiikkikustannusmarkkinoilla hienoista kasvua

Suomessa musiikkikustannusalalla jäätiin hieman jälkeen tästä kasvuvauhdista. Korona-ajan jälkeen vuonna 2022 alan arvo pomppasi ylöspäin peräti +24 %, mutta vuonna 2023 kasvu tasaantui ja sitä oli +3,6 %. Suomen Musiikkikustantajien jäsenten yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2023 oli noin 6,85 miljoonaa euroa.

Kasvua hillitsivät ennen kaikkea merkittävät erot suurimpien jäsenyritysten liikevaihtojen kehityksessä: Käärijän kaltaisten menestystarinoiden ohella koettiin myös pettymyksiä.

Tekoäly musiikki-alan haasteena

Lähivuodet ovat haasteellisia kaikille musiikkialan toimijoille, myös musiikkikustantajille. Online-alue kasvaa edelleen, mutta erityisesti tekoäly tuo uusien mahdollisuuksien lisäksi mukanaan myös haasteita. Jos AI-sovellusten kehittäjät hankkivat asianmukaiset luvat ja maksavat kohtuulliset korvaukset teosten käytöstä AI:n koulutustoiminnassa, tältä alueelta on saatavana uutta kasvua.

Jos taas teosten luvaton koulutuskäyttö rehottaa, ja jos kustantajien katalogeihin perustuvia AI-teoksia tuodaan kilpailemaan markkinoille ihmisten tekemien teosten rinnalle, tilanne muodostuu epäreiluksi ja kestämättömäksi. Musiikkiala edellyttääkin, että tekijänoikeuslain ja EU:n tekoälyasetuksen toimeenpano luo reilut pelinsäännöt tällekin alueelle.

Lisätietoja

Muikku Jari

Jari Muikku

Toiminnanjohtaja

040 719 7480