Blogi

Spotifyn vuosi 2023: ennätyksiä ja yllätyksiäkin

Spotifyn vuosi 2023: ennätyksiä ja yllätyksiäkin

Spotify tilitti vuonna 2023 rojalteja musiikkiteollisuudelle yhteensä yhdeksän miljardia dollaria. Huomionarvoista on se, että puolet tilityksistä meni indie-toimijoille. Tekijöiden ja kustantajien tilitykset rikkoivat myös ennätyksiä.

Spotifyn Loud & Clear -sivustollaan julkaisemat tiedot ovat erityisen kiinnostavia meille, sillä Spotify on selkeä markkinajohtaja Suomessa. Vaikka Spotify arvioi edustavansa noin 25 %:n osuutta globaalista äänitebisneksestä, luvut kertovat osaltaan myös musiikkimarkkinoiden yleisemmästä kehityksestä. Seuraavassa on tehty joitakin nostoja kiinnostavimmista luvuista ja niiden takana olevista kehityskuluista.

 

Kustantajat ja tekijät

Spotify tilitti kustantajille suoraan sekä tekijöitä ja kustantajia edustaville tekijänoikeusjärjestöille viimeisten kahden vuoden aikana eli vuosina 2022-2023 yhteensä neljä miljardia dollaria. Tässä on tapahtunut selkeää kasvua, sillä vuosina 2021-2022 vastaava tilitys oli yhteensä kolme miljardia dollaria.

Spotify ei erittele kasvun syitä, mutta sen takaa löytyy orgaanisen kasvun lisäksi erilaisia kertaluontoisia järjestelyjä. Vertailun vuoksi Spotify toteaa, että tekijöiden ja kustantajien kokonaistulot ovat nyt kaksi kertaa suuremmat kuin ne olivat CD-kauden huipulla vuonna 2001.

 

Biisit ja monimuotoisuus

Viime vuonna yli 329.000 biisiä striimattiin yli miljoona kertaa, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 280.000.

Musiikkibisneksen monimuotoisuuden kasvusta kertoo se, että yli puolet artisteista, jotka ansaitsivat viime vuonna yli 10.000 dollaria, tulevat muista kuin englanninkielisistä maista. Erityisen hyvin menestyivät espanjan-, saksan-, portugalin-, ranskan- ja koreankieliset kappaleet. Näiden taustalla on mm. reggaetonin, afrobeatin ja K-popin suosio, joka ylittää perinteiset kieli- ja kulttuurirajat. Myös intialainen musiikki nousi vahvasti esiin.

 

Indie-yhtiöt ja artistit

Indie-yhtiöiden ja DIY-artistien osuus tilityksistä oli noin puolet, mikä on ennätys Spotifyn historiassa. Indien 4,5 miljardin dollarin potti on neljä kertaa suurempi kuin vuonna 2017.

Artistien määrä per tuloraja on kehittynyt seuraavasti vuodesta 2017 vuoteen 2023:

Kuva: Spotify

 

Pyramidin pohjalla on kuitenkin tukalampaa: palveluun lisäsi ainakin yhden raidan yli 10 miljoonaa eri lataajaa. Näistä noin kahdeksalla miljoonalla oli palvelussa saatavana yhteensä alle 10 raitaa, ja noin viiden miljoonan lataajan koko katalogi sai yhteensä alle 100 kuuntelukertaa vuoden aikana..

 

Lopuksi

Spotifyn luvut vuodelta 2024 eivät tule olemaan vertailukelpoisia edellä esitettyjen kanssa, sillä erityisesti 1.000 kuuntelun raja sekä ”ei-toivottujen” sisältöjen karsiminen palvelusta tulevat muuttamaan kokonaiskuvaa rajusti. Spotify arvioi, että korjaustoimenpiteiden seurauksena noin miljardi dollaria tullaan tilittämään tänä vuonna lisää jo muutenkin tilityksiä saaville oikeudenomistajille em. toimenpiteiden ansiosta.

Sinänsä on hienoa, että Spotify julkaisee avainlukujaan, vaikka niihin tuleekin suhtautua kriittisesti. Palveluhan pyrkii kohentamaan tämän avulla ennen kaikkea omaa imagoaan ja korostamaan merkitystään musiikkiteollisuuden silmissä. Kokonaiskuvan saamisen kannalta olisi vielä parempi, jos muutkin suuret suoratoistopalvelut julkaisisivat vastaavia lukujaan. Tällöin olisi mahdollista analysoida, ovatko tietyt ilmiöt vain Spotifyhin liittyviä vai yleisempiä trendejä.

Joka tapauksessa jokaisen alan ammattilaisen kannattaa kuitenkin perehtyä lukuihin ja tulkita niitä omista lähtökohdistaan. Analyysi voi tuottaa hyviä ajatuksia siitä, miten heidän musiikkinsa voisi nousta aiempaa paremmin esille palvelu(i)ssa.

Lisätietoja

Muikku Jari

Jari Muikku

Toiminnanjohtaja

040 719 7480