Blogi

Kevyet mullat user centric -mallille

Kevyet mullat user centric -mallille

Musiikin suoratoistobisneksen tilitysjärjestelmä on pysynyt muuttumattomana siitä lähtien, kun Spotify tuli 15 vuotta sitten markkinoille. Universalin ja Deezerin ilmoitus uudesta artist centric -mallista on lähtölaukaus jo kauan kaivatuille muutoksille.

Suoratoistopalveluissa on ylläpidetty pitkään epänormaalia tilannetta, jossa kaikki teokset tai pikemminkin äänitiedostot ovat olleet saman arvoisia. Tämä on merkinnyt sitä, että esimerkiksi sateen ääntä sisältänyt 31 sekunnin mittainen ”teos” on ollut tilityksissä samanarvoinen kuin vaikkapa Rolling Stonesin uusi single. Äänimaisematiedostojen siirtäminen syrjään musiikkitilityksistä on musiikin ammattilaisille tervetullut ilmoitus.

Aktiivinen kuuntelu kunniaan

Oikeudenomistajien kannalta Universalin ja Deezerin ilmoituksen positiivisin seikka on aktiivisen kuuntelun erottaminen algoritmisista soittolistoista tai suosituksista, ja siitä palkitseminen tilityksissä. Tämäkään ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta: tulisiko tässä mallissa erottaa ihmisten kuratoimat soittolistat algoritmisista vai ovatko soittolistat aina vähempiarvoisia?

Sen sijaan teoskohtaiseen kuunteluun ja kuuntelijamääriin perustuvat kerroinrajat ovat aidosti ongelmallisia. Pahimmillaan tämä voi merkitä uusien ja pienempiä yleisöjä keräävien artistien korvausten merkittävää pudotusta, ja suurten menestyjien korvausten merkittävää kasvua. Tämä voi osaltaan vaikeuttaa entisestään uusien kykyjen esille pääsemistä ja heikentää halukkuutta investoida heihin.

On syytä muistaa, että kertoimista puhuminen ei tuo tulopottiin yhtään uutta rahaa – kyse on vain sen uusjaosta. Jos merkittävästi nykyistä suurempi osuus kertyy harvoille suurille oikeudenomistajille, ongelma on ilmeinen. Toivottavasti tämä on tahaton järjestelmän valuvika eikä tarkoituksellinen painopisteen muutos.

Suurten toimijoiden paini

Universalin ja Deezerin ilmoitus koskee ymmärtääkseni vain äänitteen tuottajien ja niillä esiintyvien taiteilijoiden oikeuksia. On syytä muistaa, että äänitteillä olevien sävelteosten oikeudenomistajat eivät usein ole samoja kuin esittäjät. Odotamme mielenkiinnolla lisää tietoa tästä.

Oman rikkansa rokkaan tuovat muut suuret alan toimijat. Esimerkiksi Warner on pilotoimassa omaa user centric -malliin nojaavaa järjestelmäänsä SoundCloudin kanssa eli on toisilla linjoilla kuin Universal. Sony ei puolestaan ole tuonut esiin omia ajatuksiaan julkisesti.

Vähintään yhtä kovia kantoja kaskessa ovat suurimmat palveluntarjoajat eli Spotiy, Apple, Amazon ja Tencent. Vaikka Universal onkin maailman suurin musiikkiyhtiö ja mikään palvelu ei voi toimia ilman sen repertoaaria, kullakin palveluntarjoajalla on omat vipuvartensa.

Ilmoituksen herättämien kysymysten listaa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta yhdestä asiasta voimme olla kuitenkin jokseenkin varmoja: Universalin ilmoitus oli samalla selän kääntäminen user centric -mallille, joten voimme heittää sen päälle ainakin tässä vaiheessa kevyet mullat.

Lisätietoja

Muikku Jari

Jari Muikku

Toiminnanjohtaja

040 719 7480