Blogi

Spotifyn vuosi 2022: hittejä ja huolenaiheita

Spotifyn vuosi 2022: hittejä ja huolenaiheita

Spotify on julkaissut vuodesta 2021 alkaen globaalit vuositilastonsa Loud & Clear -sivustollaan. Se sisältää runsaasti mielenkiintoista tietoa suoratoistopalvelun toiminnasta ja tilityksistä. Luvut kertovat osaltaan myös musiikkimarkkinoiden yleisemmästä kehityksestä.

Spotifyn julkaisemat tiedot ovat erityisen kiinnostavia meidän kannaltamme, sillä se on selkeä johtaja Suomen suoratoistomarkkinoilla. Lukuja tulkittaessa on syytä pitää mielessä, että vaikka Spotifyn ilmoittamien lukujen oikeellisuutta ei ole sinänsä syytä epäillä, on selvää, että yhtiö pyrkii esittämään ne itsensä kannalta mahdollisimman edullisessa valossa.

Seuraavassa on tehty joitakin nostoja kiinnostavimmista luvuista ja niiden takana olevista kehityskuluista:

Kustantajat ja tekijät

Spotify tilitti kustantajille suoraan sekä tekijöitä ja kustantajia edustaville tekijänoikeusjärjestöille vuosina 2021-2022 yhteensä kolme miljardia dollaria. Etusivulla on havainnollinen video siitä, miten sävelteoksista maksetut korvaukset kulkevat Spotifylta yksittäisille oikeudenomistajille.

Biisit

Spotifyn kautta striimattiin viime vuonna yli 280.000 biisiä yli miljoona kertaa.

Asemansa jo vakiinnuttaneilla eli ns. katalogiartisteilla yli viisi vuotta vanhat julkaisut tuottivat yli 80 % heidän julkaisujaan koskeneista striimeistä. Tämä kertoo osaltaan uusien kappaleiden ja erityisesti uusien artistien ahtaasta asemasta suoratoistomarkkinoilla.

Artistit

Artistien osalta 200.000 kuunnelluinta artistia saa 95 % tilityksistä, mutta heidän osuutensa päivittäisistä julkaisuista on vain 15 %. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että muut artistit ja 85 % julkaisuista saavat vain 5 % tilityksistä.

Yli miljoonan dollarin tilityksiin ylsi vuoden aikana 1060 artistia. Tämä määrä on kaksinkertaistunut vuoteen 2017 verrattuna, mutta on pysynyt lähes samana vuoteen 2021 verrattuna. Yli 100.000 dollaria ansainneiden artistien määrä oli yli 10.000, ja he edustavat yli 100 eri maata.

Yli 10.000 dollarin tilityksiä saavien artistien määrä on sen sijaan kasvanut nopeasti. Vuonna 2022 heitä oli 57.000, mikä oli 4.400 enemmän kuin edellisvuonna. Tästä joukosta peräti neljäsosa julkaisi musiikkiaan omakustannepohjaisesti. Suomen kaltaisen pienen maan kannalta erityisen mielenkiintoinen on tieto siitä, että 35 % näistä artisteista on kotoisin maista, jota eivät kuulu äänitebisneksen Top 10 -maihin.

On syytä korostaa, että artistien kokonaisansainnan arvioiminen ei ole mahdollista suoraan Spotifyn lukujen perusteella. Tähän vaikuttavat luonnollisesti heidän muista digipalveluista saamansa tulot sekä muut tulonlähteet.

Lopuksi

Spotifyn tilastot kertovat yhtäältä kasvavasta tilaajavolyymista eli yhä useammat artistit saavat kasvun myötä suurempia tilityksiä kuin aiemmin. Toisaalta luvut puhuvat sen puolesta, että kuuntelu ja sen myötä taloudellinen menestys keskittyy varsin rajalliselle oikeudenomistajien joukolle. Alan tulevaisuuden kannalta huolestuttavin ilmiö on uuden musiikin ja uusien artistien tukala tilanne markkinoilla.

Jokaisen alan ammattilaisen kannattaa tutkia Spotifyn lukuja omasta näkökulmastaan ja pohtia sitä, millä tavoin heidän musiikilleen ja julkaisuilleen saataisiin entistä suurempia kuuntelumääriä.

Lisätietoja

Muikku Jari

Jari Muikku

Toiminnanjohtaja

040 719 7480