Blogi

TOP20 Future Hitmakers – kouluikäisen koulutusohjelman välitilinpäätös

TOP20 Future Hitmakers – kouluikäisen koulutusohjelman välitilinpäätös

Kuvassa yksi mentoreista Lasse Kurki

Musiikkikustantajien hallitukselta kysyttiin syksyllä 2015 halukkuutta lähteä mukaan kehitteillä olevaan ”akatemiaan”, jossa koulutettaisiin nuoria biisintekijöitä.  Vastaus oli yksimielinen: kyllä, todellakin kyllä! Biisikiihdyttämö koettiin vaikeasti ymmärrettäväksi ja Biisipaja miellettiin liian puuhastelevaksi. Lopulta Teoston, Music Finlandin ja Musiikkikustantajien yhteishankkeen nimeksi valikoitui TOP20 Future Hitmakers.

Hankkeen tavoitteena oli ”järjestää intensiivikurssi nuorille, lupaaville musiikintekijöille” ja ”auttaa tekijöitä etenemään urallaan ja verkostoitumaan muiden biisintekijöiden ja musiikkialan ammattilaisten kanssa – sekä inspiroida luomaan uutta musiikkia.”

Menestystarina alusta alkaen

Future Hitmakers osoittautui menestykseksi ensimmäisestä vuodesta lähtien. Kevään 2016 kurssille saatiin hakemuksia 178. Seuraavan vuoden hakemusmäärä oli yli 200. Vuonna 2018 järjestäjien joukkoon liittyi Suomen Musiikintekijät ja TOP20 Future Hitmakers sai nykyisen muotonsa. Tätä kirjoittaessa takana on 1 372 hakemusta, joista hyväksyttyjä ja kurssin käyneitä 147. Nimestään huolimatta jokaisella vuosikurssilla on 21 eikä 20 opiskelijaa, sillä he työskentelevät kolmen ryhmissä. Varsinaiselta kurssilta pois pudonneillekin on järjestetty pienimuotoisia infotilaisuuksia.


Kuvassa vuoden 2018 kurssilaisia ja yksi mentoreista, Jurek Reunamäki.
Kuva: Lauri Laavakari

Järjestäjille koulutusohjelma on ollut mieluista toteuttaa: kurssi kiinnostaa vuodesta toiseen, mentorit lähtevät mielellään mukaan ja valitut kurssilaiset ovat joka vuosi todella innostuneita ja vastaanottavaisia. Kurssipalautteiden keskiarvot lähentelevät täysiä pisteitä kaikilla osa-alueilla.

Lisäksi musiikkikustantajana on ollut erityisen mukavaa olla mukana: kun kurssin alussa kysytään, kuinka moni haluaa kustannussopimuksen, lähes kaikkien käsi nousee. TOP20 Future Hitmakers -kurssista tekee ainutlaatuisen yhteistyö yli järjestörajojen: eri edunvalvontatahojen edustajat ovat yhteisellä asialla tuoden omat vahvuutensa kurssilaisten käyttöön.

Mutta on kurssi tuonut menestystä muillekin kuin järjestäjilleen: kurssilaisten joukosta on ”signattu” lukuisia uusia tekijöitä ja heidän teoksiaan. Tiina Vainikainen, Kaisa Korhonen, Mikko Koivunen, Joona Pietikäinen ja Teemu Javanainen kuten myös Karri Mikkonen, Anniina Timonen, Emmi Hakala ja Johannes Brotherus ovat kaikki TOP20 Future Hitmakersin alumneja.

Kurssilaiset kehittyvät – kehittyykö kurssi?

Sanotaan, että ehjää on turha korjata. Miten siis edetä seuraavat 7 tai 17 vuotta? Riittääkö tekijöitä, syntyykö hittejä? Millä kielellä ja kenen tarpeisiin?

Kurssin ohjelma on reagoinut ketterästi vuosien aikana alan tarpeisiin, vaikka runko onkin pysynyt samana. Jokainen järjestö esittelee oman näkemyksensä toimintaympäristöstä ja lisäksi on tutustuttu niin elokuvamusiikkiin, radion lainalaisuuksiin kuin henkiseen hyvinvointiinkin. Co-writing on vakiintunut biisien tekomuodoksi.

Olisiko aika miettiä eri genreihin erikoistuneita kurssikertoja tai kokonaan englanninkielistä kurssia? Joka tapauksessa varmaa on, että kurssi saa jatkoa jälleen ensi keväänä.

Haku TOP20 Future Hitmakers -kurssille aukeaa loppuvuodesta. Seuraa ilmoittelua kurssin virallisella sivustolla.

Lisätietoja

Auvinen Minna

Minna Auvinen