Artikkelit

Indie-kustantajien markkina-asema vuonna 2020

Indie-kustantajien markkina-asema vuonna 2020

Indie-musiikkikustantajien kansainvälinen etujärjestö IMPF on julkaissut analyysinsa koskien vuotta 2020. Sen mukaan indie-kustantajien osuus globaaleista kustannusmarkkinoista oli noin 28 %, mutta joillakin osa-alueilla niiden suhteellinen osuus oli huomattavasti korkeampi.

Musiikkikustantamisen globaali markkina-arvo vuonna 2020 oli IMPF:n arvion mukaan noin kuusi miljardia euroa. Näin ollen indie-kustantajien osuus tästä oli noin 1,7 miljardia euroa.

Vuonna 2020 koronakriisi pudotti kustantajien tuloja keskimäärin noin 10 %. Pudotus olisi ollut huomattavasti suurempi ilman digipuolen vahvaa kasvua. TV ja radio olivat edelleen merkittävimpiä indie-kustantajien tulonlähteitä. Niiden osuus oli noin 40 % ja digipalveluiden noin 30 %. Suurimmat pudotukset koettiin elävän musiikin esityksistä saaduissa korvauksissa.

Joillakin markkinoiden osa-alueilla indie-kustantajien markkinaosuudet olivat huomattavasti suurempia kuin 28 %. Esimerkiksi Spotifyn kunnelluimpien Top 50 -kappaleiden osalta indie-kustantajien osuus Ranskassa oli 52 % ja Japanissa peräti 76 %.

IMPF:n tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.