Artikkelit

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema esitys räikeässä ristiriidassa direktiivin kanssa

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema esitys räikeässä ristiriidassa direktiivin kanssa

Kuvaaja Sora Shimazaki palvelusta Pexels

Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty vaatii 14 jäsenjärjestönsä voimin virkamiesesitystä tekijänoikeusdirektiivin voimaansaattamisesta uuteen valmisteluun arvokuilusäädösten osalta. Lakiluonnos on räikeässä ristiriidassa sekä direktiivin että EU-maiden valtavirran kanssa. Esitys toisi Suomeen muusta EU:sta poikkeavan lainsäädännön, joka vahingoittaisi luovan työn tekijöiden ja yrittäjien ansainta-, kasvu-, vienti- ja työllistämismahdollisuuksia.

”Suurin osa EU-maista on voimaansaattamassa direktiivin kuten on tarkoitettu. Jostain syystä Suomen valmistelu on kuitenkin kulkenut koko ajan niin eri latua, että nyt voi jo kysyä, eikö Suomi aio saattaa voimaan arvokuiluartiklaa lainkaan,” sanoo Lyhdyn edunvalvontajohtaja Lauri Kaira.

”On erityisen haitallista esittää direktiivin vastaista, muista EU-maista poikkeavaa lakia. Nyt lausunnoilla ollut esitys asettaisi kaikki toimijat – verkkoalustat, luovan alan tekijät ja yrittäjät sekä myös kuluttajat – eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun Eurooppaan. Tarkoitushan oli nimenomaan yhtenäistää lainsäädäntöä! Lisäksi suomalaiselle luovalle alalle esitys olisi tuhoisa: alan tekijöiden ja yrittäjien arkinen toimeentulo olisi uhattuna. Lisäksi pääsy kansainvälisille vientimarkkinoille olisi merkittävästi vaikeampaa,” tiivistää Lyhty-vaikuttaja, näyttelijä-laulaja-sanoittaja Kaija Kärkinen.

Arvokuilusäädös on palautettava uuteen valmisteluun. Lue Lyhdyn lausunto kokonaisuudessaan täältä.