Artikkelit

Musiikkiala kärsii laaja-alaisesti koronaviruksesta

Suomalainen musiikkiala on nauttinut tasaisesta kasvusta koko 2010-luvun ajan. Tänä keväänä koronavirus on muuttanut tilannetta dramaattisesti.

Music Finlandin huhtikuussa 2020 kokoaman arvion perusteella musiikkialan taloudelliset menetykset ovat tänä vuonna 127 miljoonaa euroa, jos tapahtumakielto kestää heinäkuun loppuun. Jos kieltoa jatketaan elokuun loppuun saakka, tappiot nousevat yli 150 miljoonaan euroon. Koko alan kannalta tämä tarkoittaa noin 20 % arvonlaskua vuositasolla.

Musiikkikustantajien kannalta tilanne on haasteellinen siksi, että elävän musiikin tulonmenetykset alkavat realisoitumaan vasta ensi syksystä alkaen. Tämä johtuu tekijänoikeuskorvausten tilitysjärjestelmän viiveestä. Lisäksi kustannusliiketoimintaa kurittavat koronatilanteessa mm. av-tuotannon, musiikkiviennin ja nuottikaupan pysähtyminen sekä mediamainonnan sakkaaminen.

Music Finlandin laatima arvio on luettavissa täältä.