Artikkelit

Uusi työnjako synkronointiin

Synkronoinnin lisensoinnissa noudatettava työnjako on 1.6.2015 lähtien yhtenäistynyt kaikissa Pohjoismaissa. NCB sekä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toimivat tekijä- ja kustantajajärjestöt ovat kaikki monivuotisen neuvotteluprosessin jälkeen hyväksyneet uuden mallin. Jatkossa oikeudenhaltijat lisensoivat automaattisesti kaiken mainoksissa, pitkissä teatterielokuvissa sekä muussa kaupallisessa tarkoituksessa käytetyn musiikin.

Epäkaupallisen ja taloudelliselta merkitykseltään vähäisemmän synkronointikäytön lisensoi jatkossakin NCB. Joitakin käyttötilanteita varten NCB:llä on lisäksi minimitariffit, mutta ennen niiden käyttämistä NCB kysyy oikeudenhaltijalta, voiko luvan ylipäätään myöntää, ja jos voi, onko tariffi oikea vai vaatiiko oikeudenhaltija käyttäjältä minimiä korkeampaa korvausta. Tätä käytäntöä sovelletaan esimerkiksi TV-draamoihin, johtoaiheisiin (esimerkiksi musiikkiin, joka säännöllisesti liittyy tiettyyn draaman henkilöön sekä niin kutsuttuihin out of context ‑trailereihin.

Yksityiskohtainen englanninkielinen kuvaus työnjaosta löytyy osoitteesta http://www.ncb.dk/pdf2/synch-recommandation.pdf