Artikkelit

Lauluista kootut musikaalit kustantajan hallinnoitaviksi

Yhdistyksen ja Teoston välillä on sovittu uusista käytännöistä, jotka koskevat irrallisista lauluista koottujen musikaalien ja olemassa olevaan musiikkiin tehtyjen tanssiteatteriesitysten lisensointia. Jos näyttämöteokset täyttävät tietyt kriteerit, kustantajat voivat ottaa tällaisiin teoksiin sisältyvän musiikin lisensoinnin hoidettavakseen.

Päästäkseen itsehallinnoinnin piiriin musikaalilla on oltava selkeä juoni, ja laulujen esittäjinä ovat näyttämöteoksen roolihenkilöt. Lisäksi ainakin yhden seuraavista kriteereistä tulee täyttyä:

  • Näyttämöteos perustuu musiikkibrändiin. Brändillä tarkoitetaan musiikkiin (artistiin/tekijään) liittyvää tavaramerkkiä tai artistin tai tekijän nimen tavaramerkin omaista käyttöä.
  • Musiikin kesto ylittää 30 minuuttia.
  • Musikaali sisältää vähintään 8 laulua tai sävellysteosta.

Tanssiteatteriesitysten on puolestaan täytettävä seuraavat kolme ehtoa:

  1. Teosta varten on laadittu yhtenäinen koreografia. Koreografi tai tanssiesityksen suunnittelija on tällöin yleensä mainittu. Esimerkiksi vakiotansseista tai kilpatanssiesityksistä koottu esitys ei täytä tätä kriteeriä. Koreografia vastaa näytelmän ohjausta.
  2. Tanssitun osuuden kesto ylittää 15 minuuttia. Koreografisista pienoisbaleteista koottu ilta täyttää kokonaisuudessaan tämän kriteerin, vaikka yksittäisen teoksen kesto olisikin 15 minuuttia tai vähemmän.
  3. Tanssijat ovat livenä näyttämöllä. Musiikin lähde voi sen sijaan olla mikä tahansa, myös äänite.