Ajankohtaista

30.11.2017

Pieni-Biisivienti-MF.png#asset:160

Teosvienti on Suomen musiikkialalla tunnistettu yhdeksi suurimmista kasvun mahdollisuuksista. Suomeen kerätyt tekijänoikeustulot olivat 5,3 miljoonaa euroa vuonna 2016. Popmusiikin biisivienti – siis suomalaisten laulunkirjoittajien tekemät ulkomaisten artistien levyillä julkaistut kappaleet – on musiikkiviennin kasvualue. Music Finlandin syyskuussa raportoiman selvityksen mukaan vuosi 2016 oli ennätysvuosi suomalaisten tekijöiden ulkomaisilla julkaisuilla ilmestyneiden kappaleiden suhteen: Selvitykseen saatiin tiedot yhteensä 71 julkaisusta teosvientibiisistä viime vuodelta, missä oli kasvua yli 50 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Merkittävää oli myös uusien tekijöiden vahva nousu vientikentälle: ensimmäisen kansainvälisen julkaisunsa sai 22 suomalaista kirjoittajaa. 

Music Finlandin, Musiikintekijät ry:n, Tekesin ja Suomen Musiikkikustantajat ry:n työpajojen pohjalta luotiin biisintekijöille ja musiikkikustantajille yhteinen viennin tulevaisuuden visio ja strategia, jota toteuttamalla popmusiikin teosvienti moninkertaistuu ja ammattimaisten musiikintekijöiden ja musiikkikustantajien kenttä vahvistuu. Vision mukaan Suomi on vuonna 2021 popmusiikin solmukohta. Suomalaisten biisinkirjoittajien brändi nähdään tulevaisuudessa vahvana ja suomalainen musiikki nähdään maailman terävimmässä kärjessä.

Lue Biisiviennin visio -raportti täältä

20.11.2017

Haku järjestyksessään kolmannelle Future Hitmakers -kurssille on päättynyt. Musiikkikustantajien, Music Finlandin ja Teoston järjestämälle intensiivikurssille tuli yli 150 hakemusta. Uudet kurssilaiset valitsee kustantajista ja musiikkijärjestöistä koostuva raati joulukuun alussa. Kurssille valitaan parikymmentä nuorta lupavaa biisintekijää ja valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille joulukuun aikana. Kurssi käynnistyy helmikuussa 2018. 

pieni-Futuretop20logo-new.jpg#asset:150

18.10.2017

pieni-Futuretop20logo-new.jpg#asset:150

Top 20 – Future Hitmakers on intensiivikurssi nuorille, lupaaville musiikintekijöille. Kurssin tavoitteena on auttaa tekijöitä etenemään urallaan ja verkostoitumaan muiden bii­sintekijöiden ja musiikkialan ammattilaisten kanssa – sekä inspiroida luomaan uutta musiikkia. 

Haku vuoden 2018 kurssille on auki nyt! 

Vuoden 2018 kurssilla tunnetut musiikintekijät Mikko Tamminen, Tido, Axel Ehnström ja Michelle Leonard (UK/GER) kertovat omista työskentelytavoistaan, omien biisiensä synnystä ja urapolustaan.

Lisäksi kustannus- ja levy-yhtiöiden edustajat Jarkko Ehnqvist (Universal Music)Jonnaemilia Kärkkäinen (EMI Capitol/The Fried Music) ja Patric Sarin (HMC Publishing) valottavat alan lainalaisuuksia ja toimintamalleja sekä vinkkaavat, miten aloittelevat tekijät pää­sevät mukaan bisnekseen.

Osallistujat pääsevät myös harjoittelemaan biisien tekoa co-write-kotitehtävinä ja saavat biiseistään palautetta alan ammattilaisilta. Kurssi huipentuu studiopäivään, jossa kurssilaiset tekevät co-write-tiimissä biisin päivän aikana. Kurssilla korostuu käytännönläheisyys ja tiivis yhteistyö musiikkialan eri toimijoiden kanssa.

Hakuaikaa kurssille on 15.11.17 ja itse kurssi käynnistyy 12.2.2018.
Hakulomakkeeseen pääset tästä

Kurssin järjestävät yhteistyössä Suomen Musiikki­kustantajat, Teosto ja Music Finland.


13.10.2017

pieniMetadata.jpg#asset:146

Musiikkialan järjestöjen teettämässä tutkimuksessa selvitettiin syitä siihen, miksi tekijä- ja muusikkotietoja ei mainita suoratoistopalveluissa.

Oikeudenomistajien näkökulmasta nykytilanne johtaa kahteen pääongelmaan. Suoratoistopalveluilla ja tekijänoikeusjärjestöillä on vaikeuksia kohdentaa kuuntelusta syntyneitä korvauksia automaattisesti oikeille oikeudenomistajille. Lisäksii moraaliset oikeudet eivät toteudu, eli oikeudenomistajien nimiä ei esitetä kuluttajille suoratoistopalvelujen käyttöliittymissä.

Standardisoimattomat vaiheet tietojen kulkureitillä aiheuttavat sen, että ainakin osa musiikkitiedostoista päätyy suoratoistopalveluihin vajaalla tai virheellisellä metadatalla varustettuna. Tutkimuksessa tehtiin havaintoja jo käytössä olevista toimintamalleista ja kehityshankkeista, jotka voivat tarjota erilaisia ratkaisuja metadatan ongelmiin. Tutkimustuloksiin pääset tästä

Tutkimustyön toteutti huhti-kesäkuussa 2017 Digital Media Finland Oy:n konsultti Jari Muikku. Työtä ohjasi tilaajatahojen eli Suomen Musiikkikustantajat ry:n, Suomen Muusikkojen Liitto ry:n, Suomen Säveltäjät ry:n, Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n ja Teosto ry:n edustajista muodostunut ohjausryhmä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta taloudellisesti.